Projektmenedzsment lépésről lépésre

Milyen lépésekből áll egy projekt megvalósítása?

Az üzleti sikerek elérése és a kitűzött célok megvalósítása mindig komplex tényezők függvénye. Mindez nem csak tapasztalatot követel meg, de azt is, hogy tudatosan átlássa a projekt előkészületeinek, elemzésének, tervezésének és végrehajtásának egyes részfeladatait. Budapesten ilyen képzéseket nemzetközi színvonalon nyújt a Szinergia projektvezető tanfolyama, mely mindazoknak a vállalkozóknak, üzleti szférában tevékenykedőknek ajánlott, akik szeretnének részletesebb rálátást és hozzáértést magukénak tudni egy-egy projekt kapcsán. Nézzük, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy egy projekt a minőségi követelmények, az időtényező és a rendelkezésre álló erőforrások tükrében valóban megvalósítható legyen!

Előkészítés a helyzetelemzéstől a stratégiaalkotásig

Fontos, hogy pontosan tisztázható legyen, ki a felelős az egyes feladatok elvégzéséért, és milyen határidőket kell szem előtt tartani a különféle részfeladatok kapcsán. Ez fontos lépése az egyéni fejlődés folyamatának.  Ha mindezt már az elején tisztázzuk, akkor azzal sok későbbi kellemetlenség elkerülhető. A megvalósíthatósági tanulmány készítése abban segít, hogy tulajdonképpen sikerülhet-e az adott erőforrásokkal határidőre megvalósítani a célokat. Minden esetben előfordulhatnak problémás helyzetek, ezeket előre érdemes összegyűjteni, s így a megelőzés, kiküszöbölés érdekében sokat lehet tenni. A SWOT analízis a stratégiaalkotás lényeges lépését jelenti, mely marketing szempontból sem elhanyagolható.

projektvezető

Projektmenedzsment tervezés

A sikeres projekt nagymértékben múlik a részletes tervezésen. Nem csak nagyvonalakra gondolunk, hanem részletekbe menően minden apróságra. Anélkül, hogy belemennénk a Gantt-diagram és a hálótervezés szakmaiságába, elöljáróban mindenkinek érdemes tudni, hogy mind a rendelkezésre álló idő, a költség-, és erőforrás, mind az elvárt minőség, színvonal alapos előre tervezést igényelnek. Ha az egyes részfeladatok mind-mind időpontokhoz kötöttek, akkor nem fordulhat elő, hogy az utolsó percben kezdenek el a felelősök kapkodni. Nem csak a tervezésre, de a kockázatok elemzésére és a kommunikációs stratégia felépítésére is célszerű időt és energiát fordítani.

Megvalósítás a tervek szerint

Természetesen az előkészítés és a tervezés mit sem érnek a konkrét megvalósítási lépések nélkül. Ezek határidőre történő elvégzése végül a projekt megvalósulásához, sikeréhez vezetnek. A munkafolyamatokról történő helyzetjelentés átláthatóvá teszi a cégen belül, hogy éppen hol tart a projekt, és tarthatóak-e a határidők. Mindez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vezetők és persze az ügyfelek is biztosak lehessenek abban, minden a tervek szerint halad, és a projekt megvalósítása eredményes, az előzetesen vártak szerint alakuló lesz.

Nem mehetünk el a projektzárás szerves részét képező visszacsatolás mellett sem, mely a jövőre vonatkozóan útmutatóul szolgálhat a még jobb hatékonyságot illetően. A projekt értékelése egyfajta záró akkordként szolgál, és elősegítheti, hogy a cég még eredményesebben vágjon bele újabb és újabb projektek megvalósításába.

Ha mindez kevésnek bizonyult volna, akkor a projektmenedzsment képzés keretein belül minden bizonnyal megkapja majd további kérdéseire a választ, és elmerülhet abban a világban, mely céges sikereit előmozdíthatja. Érdemes még körültekinteni a  különböző szakmai portálokon, mint például a HVG vagy a Piac és Profit.