Fordítás árak oldalanként – mik a befolyásoló tényezők?

Az idegen nyelvek ismerete napjainkban egyre nagyobb szerephez jut. A nemzetközi üzleti kapcsolatok éppen úgy szükségessé teszik ezeket, mint a napi munkavégzés, vagy éppen az online tevékenység és a weboldalak tartalomfrissítése. Számos olyan terület létezik azonban, amikor az iskolában megtanultak nem bizonyulnak elegendőnek, és sokszor még a középfokú nyelvvizsga is kevés lehet. A gazdaság több olyan területe is ismert, amely nem csak a megfelelő nyelvhasználatot követeli meg, hanem a szakmai ismereteket is. Ilyenkor érdemes a fordítás feladatát olyan szakemberekre bízni, akik mind szakmailag, mind nyelvileg felkészültek és ezt a két tudást egymással hatékonyan kombinálni tudják.fordítással foglalkozó vállalat

De mégis mitől függ, hogy mennyibe kerül a profi fordítóiroda alkalmazása? Miként alakulnak a fordítás árak oldalanként? Mennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlni akkor, ha sürgős fordítás válik aktuálissá? A konkrét árak fordítóirodánként változnak, de vannak olyan alapvető tényezők, amelyek befolyásolják a végösszeget. Ezeknek igyekszünk most utánajárni.

Szakfordítás, ami jelentős tudást követel meg

Minden online fordítóiroda és fordítással foglalkozó vállalat igyekszik odafigyelni arra, hogy olyan szakembereket alkalmazzon, akik nem csak a nyelvismeret szintjét illetően bizonyulnak kiválónak, hanem szakterületükön is otthonosan mozognak. Miért fontos ez? A jog, a gazdaság, vagy a technológiai újdonságok területén szép számmal adódhatnak olyan dokumentumok, leírások, használati útmutatók, amelyek esetében a téma köré csoportosuló kifejezésekkel és szakzsargonnal találkozni. Ezek pontos fordítása a jogi hátulütők elkerülése végett is rendkívül lényeges, ezért csak olyan szakemberre érdemes a szakfordítást bízni, aki a témát is jól ismeri. Ennek természetesen megvan a maga költsége, amire azonban célszerű úgy gondolni, mint a jövőbe és a sikeres piaci jelenlétbe történő befektetésre.

Fordítás árak oldalanként: ha sürgős, akkor drágább

Pályázatok benyújtásakor, személyes dokumentumok fordításakor, vagy például üzleti levelezés kapcsán Fordítás árak oldalankéntelőfordulhat, hogy a határidők szorítanak. Mivel minden fordítással foglalkozó vállalat szakemberei rendszerint leterheltek, ezért ha sürgős munka érkezik, amit akár 24 órán belül le kell adni, akkor mindenképpen plusz munkaórákra, vagy a korábbi munkarend átcsoportosítására van szükség. A fordítás árak oldalanként tehát annak függvényében is alakulnak, hogy mennyire gyorsan van szükség az elkészült anyagra.

Lektorálás és szerkesztés: az utómunka plusz költségekkel járhat

Az árak természetesen attól is függenek, hogy milyen formában szeretné a megrendelő megkapni a fordítást. Szerződések fordításakor például nem ritka, hogy az eredeti nyelv mellett, azonos helyen kívánják szerepeltetni a fordítást. Ez nem csak komoly nyelvi odafigyelést követel meg, hanem megfelelő szerkesztést is. Ez utóbbi egyébként gyakran válik szükségessé lektorálás igénylése esetén a fordítást követően, s mindez plusz költségeket jelenthet.

Weboldal fordítás: komplex, időigényes feladat

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy weboldalukat idegen nyelven is elérhetővé teszik az érdeklődők számára. Ilyenkor nem csak konkrét fordításról van szó, hanem az elkészült szövegeknek meg kell felelniük keresőoptimalizálási szempontoknak, és egyúttal illeszkedniük kell a megcélzott nyelv társadalmi-kulturális közegébe. Weboldalak kapcsán a fordítás árak oldalanként, vagy akár egy összegben is meghatározásra kerülhetnek.

fordítóiroda BudapestenAlapvetően elmondható tehát, hogy a várható költségek mindig a feladat típusától, mennyiségétől függenek, és persze az sem mindegy, hogy a megrendelőnek mennyire gyorsan van szüksége a kész anyagra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megéri profikra bízni a fordítási munkálatokat, így ugyanis elkerülhetőek nem csak a félrefordításból eredő kellemetlenségek, hanem az esetleges jogi következmények és presztízs rontás is.

E-Word Fordítóiroda
Budapest, Pasaréti út 122–124. B, 1026